Tento typ židlí je poměrně specifický – musí být pohodlné pro delší sezení například u svátečních večeří, velmi odolné a také poměrně dobře omyvatelné.
Nesmíme také zapomenout na to, že jejich skladnost je důležitým parametrem. Nikdo přeci nechce mít plnou kuchyň či jídelnu x kusy židlí, když je využijete jen několikrát do roka pro pár naplánovaných oslav, večeří, případně pro nečekané přátelské návštěvy.
Čistota je základ
Při výběru takové židle tedy musíme vzít v potaz, že při jídle mohou vzniknout nečekané „nehody“. Stačí chvilka nepozornosti a problém je na světě. Červené víno, šťáva ze zeleniny, trocha omáčky… nic z toho jistě nechcete mít na své židli či křesílku.
A když ano, tak musí být lehce vyčistitelná. Takže v kuchyni vám nedoporučujeme čistě polstrovaná sedátka. Vhodnější jsou spíše omyvatelné kusy s jednolitým potahem bez větších skulinek či perforace. Polstrování je možné mít jen na sedáku, nebo společně s ochranou opěrátka.
Tyto typy židliček nabízejí větší komfort, protože vás nic nebude bolet (záda ani zadek) ani při delším sezení. U většiny stoliček budou mít sedáky čistě textilní povrch, ale i kožené mají něco do sebe. Snadno se udržují a mají luxusní vzhled (a jsou solidně pohodlné).
Tvar a design vítězí
Zde praktičnost často vítězí nad přehnaně stylizovaným vzhledem – tyto židle by měly být jednoduché, čisté a snadno udržovatelné. Takže bez větší ozdob, výstupků, drážek či vyřezávání. Jednoduchost zde vítězí – nikomu by se jistě nechtělo čistit sedátko, které má x hran. Zde tedy minimalistický vzhled má přednost před stylem.
Velkou výhodou těchto stoliček jsou područky – ty pomohou vašim lokům i celým rukoum odpočívat během jednotlivých chodů (a že jich může být hodně, viďte).